Peter De Roover: “Er worden geen stappen gezet om kinderen van IS-strijders veilig te stellen”

Door Peter De Roover op 5 december 2019, over deze onderwerpen: Syrië, Justitie
Peter De Roover

Kamerfractievoorzitter Peter De Roover vindt het onbegrijpelijk dat er geen richtlijnen bestaan om IS-strijders te ontzetten uit de ouderlijke macht. “Er worden voor minder gevaarlijke situaties ouders uit hun ouderlijk gezag ontzet, maar hier worden blijkbaar zelfs geen stappen gezet om de kinderen veilig te stellen.”

Kind in gevaar

Ouders kunnen uit hun ouderlijk gezag worden ontzet indien zij door slechte behandeling, misbruik van gezag, kennelijk slecht gedrag of erge nalatigheid, de gezondheid, de veiligheid of de zedelijkheid van het kind in gevaar brengen. “Je kinderen meenemen naar een oorlogsgebied valt hier bij uitstek onder. Ik vroeg me dan ook af welke stappen al gezet zijn om op die manier de kinderen in een veiligere situatie te kunnen opvangen.”

Geen procedures tegen Syriëstrijders

De Roover stelde de vraag aan minister van Justitie Geens. Het antwoord valt tegen: op dit ogenblik bestaan er “geen algemene richtlijnen betreffende het al of niet opstarten van de procedure tot ontzetting van het ouderlijk gezag in deze context”. Het College van Procureurs-generaal liet de minister weten dat het geen weet heeft van lopende procedures tot ontzetting uit het ouderlijk gezag wat betreft Syriëstrijders. 

Peter De Roover benadrukt dat het belang van de kinderen door het gedrag van hun ouders erg in het gedrang komt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is