De kelders van Bierset zitten vol namaakspullen

Door Grete Remen op 15 december 2018, over deze onderwerpen: e-commerce, Ondernemen, Oneerlijke handelspraktijken

Remen uit forse kritiek op komst van Alibaba
Vlaams parlementslid Grete Remen is niet te spreken over de komst van Alibaba naar België. “75 miljoen euro is blijkbaar de prijs om onze kmo’s in de uitverkoop te zetten.” Remen vreest desastreuze gevolgen voor de kmo’s, vooral de kleinhandel, in Vlaanderen. Haar bezorgdheden legde ze dinsdag voor aan minister-president Geert Bourgeois in de Commissie Buitenlands Beleid.
Remen zet grote vraagtekens bij de beloofde positieve effecten van de Chinese investering in ons land. Volgens haar zullen de bijkomende jobs in Luik niet opwegen tegen de verloren jobs en ondernemingen in Vlaanderen én Wallonië. “Met Alibaba importeren we een bedrijf dat gesteund wordt door de Chinese overheid. Dat bedrijf laten we dan ook nog eens toe op onze vrije markt. Pure oneerlijke concurrentie!”
De e-commercereus kan door subsidies van de Communistische Partij de prijzen van haar producten extreem laag houden. Daarbij komt dat een eeuwenoud verdrag van de Wereldpostunie ons land verplicht om de ‘last mile’, de levering van een pakketje aan huis, praktisch kosteloos te voorzien voor pakjes minder dan 2kg. Vanaf dat het Chinese pakje in Luik aankomt, staat Bpost dus in voor de kosten van de thuislevering. Remen spreekt van verdoken staatssteun:
“Als Vlaamse ondernemers een pakje willen versturen, kost hen dat minstens vijf euro per pakje. De jaarlijkse kosten voor slechts tien verzonden pakjes per dag lopen dus op tot 15.000 euro. Ondertussen steunt niet alleen de Chinese overheid Alibaba, maar betaalt de Belgische staat ook nog een groot deel van haar transportkosten. “Hoe moeten onze ondernemers daarmee concurreren? Belgische bedrijven worden gewoon oneerlijk beconcurreerd door een overheidsbedrijf nota bene. ”De mythe van de gratis levering door Alibaba is hiermee ook ontkracht.
In december zullen er minstens twee miljoen pakjes vanuit China ons land binnenkomen. De kosten voor Bpost, en dus de Belgische belastingbetaler, om de levering van al die pakjes te voorzien, lopen op tot 11 miljoen euro. En dan moet de hub in Luik nog operationeel worden. “Door deze gunstmaatregel zal Alibaba alleen al in november en december van dit jaar 1/3 van haar investering hebben terugverdiend. Een mooie bonus…”
Volgens Remen zetten premier Michel en minister Peeters, die op 5 december liever hun steun gingen betuigen aan de leiding van Alibaba dan hun regering te redden, de Vlaamse en Belgische economie hiermee dan ook in de uitverkoop. “Het wordt stilaan duidelijk dat de premier een prioriteit heeft gemaakt van het ondertekenen van slechte akkoorden. En dat voor wat prullen.”
Remen verwijst naar de duizenden Chinese namaakspullen die worden opgeslagen in de ‘Grot van Alibaba’, een depot van de douane in Luik. Die goederen zijn niet alleen economisch schadelijk, maar houden ook risico’s in voor de volksgezondheid.
Ook de ‘gevoelige’ gegevens die Alibaba, en dus ook de Chinese overheid, via een muisklik kunnen verzamelen, baren Remen zorgen. Data is het nieuwe goud, de nieuwe olie. “We kunnen ons de vraag stellen wat China straks weet van de Vlaamse burger en wat ze met die informatie doet?” Remen vindt het van strategisch belang om de gegevens van Vlamingen, Belgen te beschermen. Zeker t.o.v. dictatoriale besturen.
Remen kreeg veel bijval van haar collega’s en minister-president Geert Bourgeois over de noodzaak van de lokale handel voor onze economie en samenleving. De minister-president benadrukte dat Vlaanderen een beleid voert ter bevordering van lokale handelskernen en ondernemerschap. De komst van Alibaba kan volgens de minister-president ook voor Vlaamse jobs en verdere investeringen zorgen. Hij roept de consument wel op om lokaal te kopen en de eigen ondernemers te koesteren. Een oproep die Remen volledig kan onderschrijven.
Ook hecht de minister-president zeer veel belang aan eerlijke concurrentie voor Vlaamse ondernemers. Hij roept de federale regering dan ook op om werk te maken van eerlijke regels en namaakproducten streng aan te pakken. Tot slot garandeert de minister-president dat Chinese bedrijven en de Chinese overheid de GDPR-regelgeving moet naleven. De straffen voor inbreuken zijn gekend en zeker niet mals.
Remen is verheugd dat de minister-president zijn steun uitspreekt voor de Vlaamse lokale handelaar en kmo’s. Ze blijft bij haar kritische waarschuwing over Alibaba. “Het is een wolf in schaapskleren. Een gezonde economie berust op wederkerigheid. Daarvan is met China totaal geen sprake. Wij zetten onze consumentenmarkt in de uitverkoop, laten China de wereld veroveren en botsen ondertussen tegen de Chinese muur als het gaat om toegang tot de Chinese markt. Onze handelspartners hebben terecht vragen bij het Chinese economische beleid. Ook wij moeten sceptisch zijn. Wie denkt dat door de komst van Alibaba Vlaamse kmo’s sneller zullen doorbreken in China, gelooft in sprookjes zoals dat van Ali Baba en de 40 rovers.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is