Niet alleen de horecasector verkeert in crisis

Door Grete Remen op 6 december 2018, over deze onderwerpen: Economie, KMO-beleid, Ondernemen, Oneerlijke handelspraktijken

Minister Ducarme heeft de horeca bestempelt als ‘sector in crisis’. Zelfstandigen in de horeca die in moeilijkheden zitten, hebben nu de kans om minder sociale bijdragen te betalen en kunnen eventueel zelfs een vrijstelling krijgen.

Een terechte maatregel van de minister, al komt ze wel wat laat. De horeca heeft het al jaren moeilijk en begint nu stilaan uit het dal te klimmen.

Onze horecazaken zijn dan ook onmisbaar voor onze steden en gemeenten. Ze zorgen voor jobs, sociaal contact, ontspanning,… Wie kan nu geen lokale horecazaak noemen die als lokaal erfgoed wordt gezien?

De minister lanceert hiermee een nobel initiatief, maar als minister voor Middenstand mag hij gerust wat consequenter zijn.

 Ik heb dan ook een duidelijke vraag voor de minister:

Wat met de kleinhandel, meneer de minister?

Jaar na jaar verdwijnen ‘klassiekers’ uit ons stedelijke shoppinglandschap. Handelaars die de ondernemerskriebels van generatie op generatie hebben doorgekregen, verdienen het zout op hun patatten niet meer.

Onze steden staan structureel leeg. Een ergerlijk gevolg van de prijzendruk en de race tot the bottom van grote ketens, internationale prijsbrekers en buitenlandse e-commercereuzen. Overigens niet enkel in de kleinhandel.

Ondertussen importeren we deze welvaartsdrainers naar de rand van onze steden en laten we ze onze logistieke parels inpalmen.

Welke boodschap geven we zo mee aan onze ondernemers? Wat met hun maatschappelijke, sociale en economische bijdragen?

We winnen er niets mee door dit enkel toe te schrijven aan slecht stedelijk beleid. Er zijn structurele maatregelen nodig om deze jammerlijke fenomenen tegen te gaan.

Ik kan me daarom niet goed inbeelden waarom u nu enkel de horeca ondersteunt.

 Zou de reden te zoeken zijn bij de toestand van de horeca in uw thuisstad, Brussel? Dat is immers de enige regio waar de horeca nog flink klappen krijgt.

Ook in Brussel zijn het natuurlijk verkiezingen in mei...

 Wel, meneer Ducarme, in mijn provincie zijn de leegstandscijfers schrijnend. Onze gemiddelden zijn hoger dan de rest van Vlaanderen.

Ik kom echter op voor alle ondernemers, ongeacht welke sector en ongeacht welke regio. Dat is als minister van Middenstand en Kmo’s ook uw job!

Onleefbare marges en oneerlijke concurrentie los je niet op per regio, maar door eindelijk een vuist te maken en een einde te stellen aan praktijken die onze ondernemers overboord gooien.

Elke ondernemer verdient lagere sociale bijdragen, lagere loonkosten en vooral een minister die elk van hen vertegenwoordigt!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is