Werken is niet vies

Door Grete Remen op 20 november 2018, over deze onderwerpen: arbeidsmarkt, Economie, Ondernemen

30 uur per week werken. Waarom niet? Iedereen heeft de vrijheid om zelf te beslissen. Feel free. 30 uur per week werken met behoud van loon, zoals Femma deze week weer eens opnieuw voorstelt, is voor mij echter een no go.

Persoonlijk wil ik geen 30 uur per week werken. Ik kies ervoor meer uren te werken, mag ik dat nog?
Ik werk graag. Werken is niet vies, maar draagt bij tot de samenleving en de betaalbaarheid van onze sociale verzorgingsstaat, werken zorgt voor menselijk contact en interactie. Kortom: werken is een positief iets.

Ik heb alle begrip voor wie wat minder wil werken. Ik ben immers ook niet het voorbeeld dat moet gevolgd worden. Een zelfstandige ondernemer werkt tot 60 uur per week en is 24/24, 7/7 met zijn of haar bedrijf bezig, begaan met de werknemers, verantwoordelijk voor vele gezinnen.

In ons land zijn er reeds tal van verlofstelsels waar gas terugnemen wordt toegestaan. Zelfs met behoud van loon. In feite is de 30-urenweek een feit. Niks nieuws.

Femma vrouwen gaan nu resoluut voor de algemene invoering van de 30-urenweek met behoud van loon. Ik vraag me toch luidop af wie dat gaat betalen? En wat als dit voorstel in kleine bedrijven wordt verplicht, wie betaalt dit gelag? Een bedrijf is constant in de weer om het werk werkbaar te houden, maar een bedrijf heeft ook haar grenzen qua flexibiliteit. Werkinhoud is geen knip - en plakwerk waar arbeid in duizend stukjes wordt gehakt en geplakt, maar is steeds een organisch geheel van radertjes die feilloos in elkaar moeten vloeien zonder hindernis of stok in de wielen.

Naast de cijfers en voorspellingen van de experten van Femma wil ik toch graag de studies van internationale experten leggen die  aantonen dat de loonkosten met meer dan 20% zullen stijgen, terwijl de arbeidskosten in België al de pan uitswingen.

De 30-urenwerkweek zou een wondermiddel tegen stress en burn-outs zijn, maar is stress of een burn-out enkel gerelateerd aan het feit dat we werken? Neen! Want als je je werk en je leven als twee aparte zaken bekijkt dan klopt er gewoon iets niet. Laat dat duidelijk zijn.

Dit debat moet nu eens en voor altijd stoppen. We dienen te zoeken naar manieren om het werk anders in te vullen, zodat we met goesting gaan werken. En stop met het doemdenken over ons zogezegde “lange uren kloppers” imago want daarmee doen we de waarheid alleen maar geweld aan. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is