And so it begins…

Door Grete Remen op 1 oktober 2018, over deze onderwerpen: arbeidsmarkt, Economie, Ondernemen, Oneerlijke handelspraktijken

Als ondernemer die dagdagelijks geconfronteerd wordt met de realiteit van oneerlijke concurrentie in het ondernemersveld, heb ik reden tot spreken. Zo verkondigde ik afgelopen zomer mijn mening, voortgekomen uit mijn ervaringen en verhalen van collega’s, over bijklussers. Dat werd zeker niet door iedereen in dank afgenomen. Iets meer dan een maand nadat ik deze opinie de wereld instuurde en nog geen drie maanden nadat het onbelast bijverdienen in werking trad, moeten we echter de eerste sectorale noodkreten al vaststellen.

Werknemers in de bouwsector willen geen overuren meer kloppen bij hun werkgevers. Ze denken namelijk meer te kunnen verdienen door onbelast te gaan bijklussen bij kennissen. Men steekt het zelfs niet onder stoelen of banken. En waarom zou je ze ongelijk geven? Het is tenslotte wettelijk verankerd. Ik vraag me echter wel af waar dit naartoe gaat? Welke sector zal volgen?

We ervaren reeds een krapte op de arbeidsmarkt en nu gaan werknemers in bepaalde sectoren opzettelijk minder werken en hun baas, die instaat voor hun loon en sociale bescherming, oneerlijk beconcurreren. Wat moet een werkgever trouwens doen wanneer een concurrerende werknemer werkonbekwaam blijft na een dagje bijklussen? Wie draagt hiervan de kosten?

Deze toestanden zijn niet alleen nefast voor de economie, maar zullen ook hun tol eisen op de maatschappij. Over welke bijdrage aan de samenleving spreken we immers? O.a. de betaalbaarheid van de gezondheidszorg, die nu reeds onder druk staat, komt in het gedrang als deze draak van een liberale maatregel niet wordt geschrapt.

Hoe kunnen we per slot van rekening verwachten dat maatregelen van de regering(en) om meer mensen aan het werk te krijgen en onze economie verder te ontplooien een effect zullen hebben, wanneer het onbelast bijverdienen mensen aanspoort om zo min mogelijk voor zijn/haar baas te werken en geen eerlijke bijdrage te leveren?

En dan durft men verkondigen dat dit ten goede zal komen van het ondernemerschap in ons land. Bijklussers vergelijken met echte ondernemers. Daar gaan mijn tenen pas echt van krullen. Ik heb slechts één duidelijke boodschap voor minister De Block, die overigens de bezorgdheden van de bouwsector naast zich neerlegt en de economische schade door de oneerlijke concurrentie ontkent: afvoeren die handel!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is