“We doen te weinig voor ondernemers die in de problemen zitten”

Door Grete Remen op 4 september 2018, over deze onderwerpen: Economie, Limburg, Ondernemen

“Gemeenten en OCMW's doen nog altijd te weinig om ondernemers die in financiële problemen zitten te helpen.” Dat zegt Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA). Zo is Dyzo, de Vlaamse organisatie die zelfstandige ondernemers in moeilijkheden gratis helpt en ondersteunt, weinig bekend. “Slechts 12 van de 44 Limburgse gemeenten werken effectief met Dyzo samen. Dat is te weinig”, zegt Remen.

“Het is een van die typische taboes in de bedrijfswereld: wie in financiële problemen zit, praat daar niet graag over”, zegt Grete Remen, die naast haar werk in het Vlaams Parlement het bedrijf Damhert runt. “Het gevolg zien we in de cijfers: 16 procent van alle ondernemers in Vlaanderen leeft vandaag onder de armoedegrens. Dat is een onderbelicht probleem.”

Nochtans bestaat er met Dyzo een organisatie die ondernemers gratis ondersteunt bij het oplossen van problemen, het leefbaar maken van een faillissement of het zoeken naar een nieuwe start na een faling. Dyzo werkt zowel met telefonische coaching als begeleiding op maat met persoonlijke contacten.

Opgeleid

Hoewel steeds meer zelfstandigen hun weg vinden naar Dyzo en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) meer middelen uittrok voor de werking, blijft de organisatie relatief onbekend. “En dat is jammer”, zegt Remen, die ook in de richting kijkt van de gemeenten en OCMW's. “Zij hebben een belangrijke rol hierin, maar slechts 12 van de 44 Limburgse gemeenten hebben een samenwerkingsverband met Dyzo. Op die manier kan het personeel specifiek opgeleid worden om bijvoorbeeld om te gaan met armoede bij ondernemers. Het zou dus goed zijn als alle gemeenten zo'n samenwerking aangaan”, aldus de N-VA'ster.

In heel Vlaanderen heeft zowat de helft van alle gemeenten (159 van de 309) een samenwerkingsverband met Dyzo, zo blijkt uit cijfers van minister Muyters.

Betalingsplan

Ook volgens ondernemers die al op de hulp van Dyzo konden rekenen, is het spijtig dat de organisatie niet breder wordt bekendgemaakt. “Hadden we een jaar eerder beroep kunnen doen op de vrijwilliger van Dyzo die ons begeleid heeft, dan hadden we ons faillissement kunnen afwenden”, zegt een ondernemer uit het Antwerpse die vijf jaar geleden in financiële moeilijkheden geraakte. “Ons probleem was simpelweg dat we te veel geld uitgaven. Samen met een ervaren ondernemer die als vrijwilliger voor Dyzo werkte, hebben we daaraan gewerkt. Vandaag staan we weer helemaal op eigen benen en zijn we financieel gezond.”

“Ik heb Dyzo ook toevallig via een artikeltje in een magazine leren kennen”, zegt een andere ondernemer uit Gent. “Gelukkig hebben wij tijdig aan de alarmbel getrokken. De betalingsachterstand bij de RSZ en de belastingen was nog maar net opgebouwd, waardoor we nog konden ingrijpen. Dankzij de hulp van Dyzo kon ik met een betalingsplan naar mijn schuldeisers stappen. Het is de enige organisatie die je kan helpen in een periode dat je op niemand anders kan rekenen. Ruim een jaar later waren alle problemen van de baan. Maar had ik Dyzo niet leren kennen, dan had ik u vandaag niet als ondernemer gesproken.”

Agressief

Opvallend: alle ondernemers die wij spraken, hekelen ook de agressieve aanpak van de overheid en de belastingdiensten die meteen repressief werken bij een betalingsachterstand. “Wie altijd trouw betaalt en plots drie weken te laat is, heeft meestal andere problemen. De overheid zou diensten als Dyzo kunnen aanbevelen in plaats van meteen agressief te communiceren. Op die manier steek je als ondernemer je kop alleen nog maar dieper in het zand.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is