Onbelast bijverdienen discrimineert

Door Grete Remen op 29 mei 2018, over deze onderwerpen: arbeidsmarkt, Economie, KMO-beleid, Ondernemen

We staan voor enorme economische uitdagingen. De zoektocht naar goed personeel is daarbij een van de grootste bekommernissen. De records van het aantal vacatures blijven zich opstapelen. Toch geraken ze trager en trager ingevuld. ‘All hands on deck’ zou het motto moeten zijn.  Invoeren van een bijkluswet is echter een contraproductief beleid. Het onbelast bijverdienen slaat een gat tussen werknemers met verschillende uurroosters.

Jobs, jobs, jobs. Dat die er zijn staat buiten kijf. De vraag is echter: hoe vullen we die jobs in? De krapte op de arbeidsmarkt en de bijhorende ‘war for talent’ woedt volop. Werkgevers zoeken gemotiveerde mensen maar vangen steeds vaker bot. Als uit politieke hoek dan ook nog een maatregel wordt voorgesteld die werknemers aanmoedigt om niet voltijds te gaan werken, lijkt me dat op zijn minst contraproductief en wereldvreemd. Of is de sociale zekerheid ineens wel betaalbaar? 

Kmo’s hebben hun werknemers fulltime nodig. Een 4/5e regeling promoten, want je kan op die 5e dag immers belastingvrij bijklussen, in deze tijden kan alleen maar averechts werken. Die uren moeten gecompenseerd worden. Voor een kmo is dat duur en met de huidige krapte bijna onbegonnen werk. Werkgelegenheid bij een kmo is geen knip- en plakwerk. We zetten op die manier de arbeidsmarkt nog meer onder druk. Per slot van rekening zal men extra vacatures creëren, ter vervanging van de werknemers die ‘plots’ 4/5e willen gaan werken, en zal men slechts van enkele (voltijdse) vacatures een paar uurtjes wegsnoepen. Wat met het inzetten en activeren  werklozen en inactieven?

Terwijl de ondernemers de bijdragen van zichzelf en hun werknemers blijven betalen, kunnen diezelfde werknemers in hun vrije tijd ‘occasioneel’ en onbelast tot 500 euro per maand gaan bijklussen. Om nog maar te zwijgen over de discriminatie t.o.v. fulltime medewerkers die  er wel voor kiezen om 5 dagen op 5 te gaan werken en op een correcte manier bij te dragen aan de samenleving. 

Flexibilisering moet er zijn, maar je creëert maatschappelijke problemen en organiseert ongelijkheid tussen werknemers. Helemaal te gek voor woorden is het gebrek aan voorwaarden voor arbeid via deelplatformen. Is een app beter dan onze kmo’s? Waarom geef je niet iedereen een vrijstelling van 500 euro per maand. Zowel voor zij die dit willen doen door bij te klussen, als fulltime werknemers en tevens zelfstandigen?

Als deze maatregel het toonbeeld is van de  liberale gedachte over vrijheid en ondernemerschap, dan pas ik voor beiden graag. Mijn prioriteiten liggen ergens anders. Ga liever verder met verlagen van de lasten op arbeid, zorg ervoor dat jongeren sneller naar de arbeidsmarkt stromen en activeer de immense groep inactieven.

Ik wil graag afsluiten met een kleine bedenking: vroeger, en ik hoop dat we dit kunnen blijven doen, deden we klusjes en vriendendiensten gratis. Een wederdienst kwam er in de vorm van het uitlenen van een grasmachine, een goede fles wijn of, ideaal voor deze tropisch temperaturen, een gezamenlijke barbecue. 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is