Ook Vlaanderen moet pasgeboren kinderen testen op muco

Door Caroline Croo op 22 december 2016, over deze onderwerpen: Ziekte, Gezondheidszorg, Welzijn, Preventie
Ook Vlaanderen moet pasgeboren kinderen testen op muco

Het Vlaams Parlement heeft een voorstel van resolutie goedgekeurd, waarin Caroline Croo vraagt om pasgeboren kinderen te testen op de aandoening mucoviscidose, kortweg muco: de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land en Europa. “In bijna alle Europese landen is zo’n screening al ingevoerd”, stelt het Vlaams Parlementslid vast. “Wij mogen dat niet blijven uitstellen, want iedereen is het eens over de haalbaarheid en de noodzaak van die screening. De N-VA wil inzetten op meer preventie om het menselijk leed te verzachten en de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Dat kan enkel met een daadkrachtig beleid.”

Tot op vandaag is mucoviscidose een ongeneeslijke aandoening waarvan we enkel de symptomen kunnen behandelen. Toch ziet de toekomst er veelbelovend uit, zeker voor de kinderen met muco die vandaag geboren worden. “Nieuwe medicijnen geven nieuwe hoop en ook een vroege screening is daarbij heel belangrijk. Er zijn geen redenen meer om pasgeborenen niet te screenen op muco”, volgens Croo. “We kennen in Vlaanderen een hoge participatiegraad inzake neonatale screening. Dat is een ideale vertrekbasis om de mucoscreening aan te koppelen.”

Neonatale screening verder uitbreiden

De Parlementsleden sporen met hun resolutie de Vlaamse Regering aan om werk te maken van een kwaliteitsvolle screening, waardoor patiënten met muco de behandeling zo vroeg mogelijk kunnen aanvatten. “Ik vraag minister Vandeurzen ook om advies in te winnen over een aangepaste of ruimere lijst van neonataal op te sporen ziektes”, besluit Croo. “In Nederland worden bijvoorbeeld al achttien aandoeningen opgespoord.”

Meer informatie vind je hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is