Confederalisme: een democratische oplossing voor de Belgische blokkering

Door N-VA op 23 mei 2019, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2019
V-dag confederalisme

Indien het linkse front in Franstalig België op 26 mei een meerderheid haalt, is het confederalisme voor de N-VA de logische oplossing voor de communautaire blokkering. Bekijk het animatiefilmpje van één minuut onderaan.

Wat is confederalisme?

De deelstaten beslissen samen wat ze nog samen willen doen. Het woordje ‘willen’ staat centraal in het confederaal model. Nu is het van moeten.

De deelstaten zijn de eigenaar van alle bevoegdheden. Ze kunnen die zelf uitoefenen of ervoor kiezen om die samen uit te oefenen op het confederale niveau.

De N-VA wil veiligheid, defensie, buitenlandse zaken en de afbouw van de staatsschuld als confederale bevoegdheden houden.

Drie basisprincipes

Confederalisme vertrekt van drie basisprincipes.

  1. Een groter democratisch draagvlak.
  2. Een efficiëntere en dus goedkopere overheid.
  3. Communautaire rust.

Eigen oplossingen, eigen centen

Confederalisme betekent ook financiële verantwoordelijkheid voor elke deelstaat. Eigen problemen aanpakken met eigen oplossingen en eigen centen.

Confederalisme concreet

De deelstaten oefenen alle bevoegdheden uit, behalve deze die zij overdragen aan de Confederatie België. De huidige Kamer en Senaat worden afgeschaft, in de plaats komt er één Belgisch parlement met vijftig parlementsleden.

De confederale Belgische regering telt zes ministers, drie uit elke deelstaat.

Wat met Brussel?

In Brussel komt er één bestuursniveau: de Regio Brussel-Hoofdstad. Zo wordt Brussel een echte hoofdstad. Brusselaars staan voor de Brusselkeuze: het Vlaams stelsel of het Waals stelsel. De Brusselkeuze bepaalt het pakket van dienstverlening waarop de Brusselaar aanspraak maakt.

 

Word confederalist in één minuut.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is