Peter De Roover pleit voor eerlijk klimaatdebat

Door Peter De Roover op 29 januari 2019, over deze onderwerpen: Financiën, Energieprijzen, Energiebeleid, Klimaat
Peter De Roover

“Klimaat moet een thema zijn in de verkiezingen.” Kamerfractievoorzitter Peter De Roover gaf dinsdag in De Ochtend toelichting bij de N-VA-visie op het klimaatthema. Hij hamerde erop dat klimaatdoelstellingen betaalbaar, zeker en duurzaam moeten zijn. Hij pleitte daarbij ook voor eerlijkheid tegenover de publieke opinie. “We moeten aan de publieke opinie op een eerlijke manier zeggen hoe we de doelstellingen gaan halen”, zei Peter De Roover. Hij verwees daarmee naar voorstellen bij andere partijen die neerkomen op een vermindering van de koopkracht, de zogenaamde tegenstelling tussen gele en de groene hesjes.

Minder CO2 met kerncentrales

Bevraagd over kernenergie herhaalde Peter De Roover het N-VA-pleidooi om de twee jongste kerncentrales langer open te houden. “Er zijn te veel taboes in het klimaatdebat. Wat kernenergie betreft schuift men liever dogma’s naar voren dan naar oplossingen te zoeken.” De Roover bestempelde het langer openhouden van de kerncentrales een concrete stap naar de vermindering van de CO2-uitstoot.

Bedrijfswagens compenseren

Ook de bedrijfswagens zitten de laatste dagen weer in het vizier, met pleidooien gaande van een vergroening tot de afschaffing van het bedrijfswagenpark. Peter De Roover wees op de fiscale voordelen die voormalig minister Johan Van Overtveldt toekende aan groenere bedrijfswagens. Maar hij waarschuwde ook: “Je zult de mensen die vandaag in een bedrijfswagen rijden, moeten compenseren. Dat zal geen eenvoudige oefening zijn. Als het gaat om een pure belastingsverhoging voor die mensen, dan passen wij.”

Beluister Peter De Roover in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is